Deprecated: Function create_function() is deprecated in /www/webvol27/lz/3v003y7z6adyjtb/audioguides.se/public_html/wp-content/plugins/php-code-widget/execphp.php on line 62

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /www/webvol27/lz/3v003y7z6adyjtb/audioguides.se/public_html/wp-content/plugins/wp-geo/widgets/contextual-map.php on line 87

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /www/webvol27/lz/3v003y7z6adyjtb/audioguides.se/public_html/wp-content/plugins/wp-geo/widgets/category-map.php on line 100

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /www/webvol27/lz/3v003y7z6adyjtb/audioguides.se/public_html/wp-content/plugins/wp-geo/widgets/recent-locations.php on line 137
Om projektet | Audioguides.se

Om projektet

Syftet med den här sidan är att presentera alla Sveriges audioguider på ett ställe.

Sidan bär endast information om att en guide finns, samt var och hur man kan lyssna på den. Inga ljudfiler publiceras på webbplatsen eftersom syftet är att informera och överblicka hela utbudet. Då ser vi en särskild poäng i att undvika begränsningar i upphovsrätt. Dessutom skiljer sig möjligheterna att lyssna digitalt så mycket att det inte går att presentera en enhetlig uppspelning av ljudfilerna.

Urval

Alla audioguider, eller ljudguider som kan vara intressanta för en besökande allmänhet publiceras. I de fall audioguiden finns tillgänglig på flera språk så berättar vi det, även på respektive språk om vi har möjlighet att göra det. De kan vara producerade av många olika typer av leverantörer, vilket gör att stil och tillgänglighet varierar mycket.

Tillgänglighet

I många fall har museer låtit producera audioguider specifikt för synskadade. Då görs det bäst med så kallad syntolkning som ett extra lager information. Beskrivning av det ögat ser, från objekt i en utställning till omgivning och vägbeskrivningar. Endast det faktum att ljud finns som alternativ till skyltar ger en viss tillgänglighet för synskadade, men i takt med att syntolkning av TV-program och filmer blir allt vanligare förväntas det även i audioguider och till utställningar.

Vi som gör Audioguides.se

Vi som skapat sidan och samlat innehållet heter Iris Media AB. Vi är en av flera producenter av audioguider i Sverige. Vi arbetar med medieproduktion över hela spektrat från papperstidningar till ljud och webb-tv. Vi producerar audioguider och syntolkning till TV, film och museer. Vi har ett kommersiellt intresse i produktionen av audioguider och konkurrerar med andra producenter på det här området.

Vi har också ett starkt intresse för hela företeelsen och hoppas att vi med den här webbtjänsten kan hjälpa många fler att hitta audioguider och ta sig ut till nya platser för att upptäcka dem med mobiltelefoner och hörlurar.

Vad är en audioguide?

Platser, besöksmål och utställningar. De kan alla förgyllas med en skylt, en vägbeskrivning eller annan textbärare. Ljudguider tar vid där statiska skyltar inte räcker till.

Med en ljudguide kan du höra informationen direkt i din mobiltelefon – upplevelsen blir både bekväm och stark. Med en berättarröst i dina egna hörlurar frigörs dina andra sinnen att fritt utforska miljön. Det finns många exempel som går längre än information och ger dramatiserade illustrationer som ger platsen både liv och ytterligare innebörd.

Vi som gör sidan

Audioguides.se publiceras och underhålls av Iris Media AB. Tipsa oss gärna om nya ljudguider och hur sidan kan fungera bättre.
Mejla oss ditt tips


Så gör vi audioguider

Vi är en av de producenter som gör audioguider i Sverige. Vi kan även hjälpa dig att skapa din audioguide till utställningar på museer, utomhusmiljöer och besöksmål med en egen historia. Vi är certifierade syntolkar och har arbetat med många av de guider du ser här på Audioguides.se.
Så producerar vi audioguider

Tips: Tillgänglighetsanpassade besöksmål

Projektet Tillgängligt landskap åt alla gör det lätt att besöka, upptäcka och njuta av kulturhistoriskt spännande platser i Stockholms län. Lyssna direkt i din mobiltelefon. Alla ljudguiderna är anpassade för synsvaga och platserna går att besöka med rullstol och barnvagn.

Landskapets historia